To see the code of ethics in Middle East Technical University, see
which also has a link to the academic integrity guide!
Below, I will discuss a few important topics informally, first in Turkish then in English!
Academic integrity ile kastedilen şu:
Eğer bir ODTÜ öğrencisi olmayı seçtiyseniz, ODTÜ’deki akademik ahlaki beklentilere uymak zorundasınız!
Bu aslında çok da basit bir önerme değil: her öğrenci bir birey olarak farklı değerlere ve ahlak anlayışına sahip olabilir. Örneğin bir öğrenci bir ders için hazırladığı ödevi diğer derste olduğu gibi kullanmayı ahlaken normal kabul edebilir, sonuçta ikisini de kendi hazırladı. Yine başka bir öğrenci, bir matematik ödevindeki açıklamaları yapay zeka ile yazdırmayı kabul edilebilir bulabilir, sonuçta bu bir matematik ödevi ve sorulardaki matematiği kendisi çözdü. Fakat yukarıda önermenin bize söylediği şu: öğrencilerden beklenen akademik işlerinde kendi ahlak anlayışlarına göre değil ODTÜ değerlerine göre davranmalarıdır; yukarıdaki örneklerde iki öğrencinin de yaptığı akademik olarak hatalıdır!
Peki akademik değerler neler? Ve değerlere nesnel ve/veya bilimsel bir anlam yükleyebilir miyiz? İlk sorunun cevabına aşağıda değineceğim fakat ikinci soruya bir cevap sunamam: ahlaki değerlerin mantık ve akılla çıkarılabileceğini düşünen filozoflar olduğu gibi, bu değerlerin toplumdan topluma ve çağdan çağa değişeceğini de söyleyebiliriz. Daha fazla bilgi almak isteyen “descriptive ethics vs normative ethics” diye araştırabilir (bakınız Stanford Encyclopedia of Philosophy). Bir öğrenci olarak bu açıdan senin bilmen gereken sadece şu: ODTÜ’de öğrenci olduysan, akademik değerlerin var olduğunu kabul etmiş ve bu kabulünden gelen sorumluluklarını almış varsayılırsın!
Okulun zorlaması dışında bu ahlak kurallarına uymak için bir sebep var mı? Aslında fazlasıyla var; hem kendin hem de parçası olduğun akademik topluluk için! Yaptığın işin başkaları tarafından çalınabildiği bir toplumda üretmeye yönelik heves ve eğilim oldukça düşecek; yine öğrenmenin önemli bir kısmının çabalama sırasında olduğu düşünülürse emek harcamadan yüksek not almasına izin verilen bir öğrencinin yeterince öğrenmeden mezun olacağı da aşikar. Açıkcası niçin öğrencinin topluma ve kendine faydalı bir birey olma yolunda bu tarz bir ahlak anlayışını benimsemesi gerektiğine dair fazlasıyla uluslararası kaynak da var (mesela Yale College ya da University of Chicago), fakat sonuç olarak öğrenci hemfikir olsa da olmasa da akademik ahlaksızlık olarak belirtilen eylemlerin ağır disiplin cezası sonuçları olabilir, örneğin bir başkası yerine sınava girmek okuldan iki dönem uzaklaştırmayla sonuçlanır: bakınız Yükseköğretim Kanunu, Madde 54(1)ç.
En başta belirttiğim gibi, ODTÜ’nün akademik değerlerine şuradan ulaşabilirsiniz. Detaylarına girmeden, akademik ahlaksızlığa bir kaç örneği sıralayayım:
Yukarıda verdiğim kaynaklarda bu ahlaksızlıkların detaylarına ve diğer ahlaksızlıklarla ilgili örneklere ulaşılabilir.
Here is the summary of what I refer as the expectation of academic integrity:
By choosing to be a student at METU, you acknowledge your obligations regarding the code of ethics and core values of this university!
This is not necessarily a trivial statement: each and every student is entitled to her/his own personal moral codes; for example, a student may find it perfectly acceptable to submit the same homework for two different courses —after all, she prepared the homework herself. Likewise, another student may find it morally okay to use AI tools to prepare explanations for a math homework, because he can argue that what really matters is the solutions of the math questions and he did solve them himself. The essense of the statement above comes into the picture here: at the end of the day, the students are expected to abide by the core values of METU for all their academic work, not by their own moral judgements; indeed, both students in the examples above are at fault.
Okay, so what are these core values? And can we assign meaning to these values in an objective and/or scientific way? I’ll answer the first question below, but the second one is beyond my expertise to answer: moral codes may be converged on by any set of rational people, but another school of thought roughly claims the opposite —morality intrinsically differs from age to age and culture to culture. Just search “descriptive ethics vs normative ethics” if you would like to learn more about this (or check out Stanford Encyclopedia of Philosophy). In any case, all you need to know as a student is this: By being a student at METU, you are already assumed to accept the existence of moral codes and the responsibility that they entail!
You may naturally ask: is there any reason to abide by these rules, beyond the fact that you have to because of the regulations? The short answer is yes: these rules have evolved for the benefit of you and the academic community that you are a part of! For one, a society in which your intellectual work could be freely stolen simply diminishes any motivation or enthusiasm to produce such work to being with! For another, any institution that rewards high grades to a student without them putting the hard work will eventually have graduates who are simply incapable in their fields. If you are interested to learn more, there are abundant of international sources how and why academic integrity rules are important (for instance, see Yale College or University of Chicago), but for our purposes, here is the key message: regardless of the personal views of the student, any act of academic dishonesty (as defined by METU) could lead to severe consequences ; for instance, impersonating someone else in an exam is punishable by two-semester suspension from the school (see Higher Education Law, Article 54(1)ç).
As written at the top, the code of ethics of METU can be read here. Without going into the details, let me list a few examples of academic dishonesty:
You may find further details and more examples in the references I listed above.