S.Albayrak Anasayfa Kategoriler

3.4 Mathematica ve Periyodik Tablo

Liseden de bildiğimiz gibi, yapısal özelliklerine göre atomları gruplandırabilmek için onları Periyodik Tablo’da toplarız.

Periyodik tablonun arkasında yatan neden basittir: Bütün atomların birbirleriyle etkileşimlerinin sebebi enerjilerini en düşük hale getirebilmektir. Atomların enerjileri elektronlarının hangi enerji düzeylerinde olduğuyla ilgili olduğu için de, benzer sayıda elektron dizilimi olan atomların benzer davranmasını bekleriz. Bu yüzden de onları yüksüz hallerindeki elektron sayılarına göre periyodik tabloda dizeriz.

Tabi papaz her zaman pilav yemez :) İlgimizi çeken bir çok başka özellik periyodik tablodaki dizilime göre atomlar arasında düzgün dağılmamış olabilir. Örneğin hangi atomların ne kadar ısı geçirdiğine bakacak olursak, periyodik tabloya bir bakışın yeterli olmayacağını görebiliriz.

Ekteki animasyonda "Atomik Kütle", "Erime Noktası", "Isı Geçirgenliği", "Yoğunluk", "Kaynama Noktası", ve o maddenin içindeki "Ses Hızı" özelliklerinin kabaca periyodik tabloda nasıl dağıldığını görebilirsiniz. Miktar, renk beyazdan siyaha kaydıkça artıyor, kırmızı da o özelliğin o atomlar için geçerli olmadığı anlamına geliyor.

Elbette bunlar oldukça basitleştirilmiş modeller, bu özellikler başka bir sürü koşula da dayanıyor. Fakat genel fikir vermesi açısından faydalı olabilir :)

Bu animasyonu şuradan ücretsiz indirebileceğiniz Mathematica koduyla oynayarak hazırladım: https://wolfr.am/CcIXTcRF. Bu tarz animasyonlardan, grafiklerden, ve görsellerden faydalanmak isterseniz; ya da sıfırdan kendiniz hazırlamak isterseniz, bir programlama dili öğrenmenizi tavsiye ederim.