S.Albayrak Anasayfa Kategoriler

1.5 Mathematica öğrenmek isteyenler ne yapmalı?

  1. Eski bir matematiksel fizikçi (şu anda da Mathematica’da yazılımcı) olan Leonid Shifrin’in “Mathematica Programming: An Advanced Introduction” kitabını internetten bul, indir (zaten ücretsiz). Formal bir Mathematica eğitimi için bu kitabı okumanı şiddetle tavsiye ederim!
  2. Eğer halihazırda yordamsal programlama (procedural language) biliyorsan, buradaki bir çok yapı Mathematica’da da mevcut (for loop, if-then statements, while loop gibi). Fakat Mathematica’da bu yapılar oldukça verimsiz, çünkü Mathematica yordamsaldan ziyade fonksiyonel bir programlama dili (functional programming language). Bu yüzden C, Python, Matlab gibi dillere alışkın olanlar, Mathematica kullanırken programlama tarzlarını değiştirmek zorundalar. Shifrin’in kitabında örnek kodlarla nasıl yaklaşılması gerektiği detaylıca anlatılıyor!
  3. Eğer halihazırda fonksiyonel bir programlama diline (örneğin Haskell gibi) alışkınsan, Mathematica’yı bir çok açıdan sıkıntılı bulabilirsin: Mathematica by default eager-evaluation, very weakly-typed (üstelik statically typed da değil), ve Mathematica programları compiled değil interpreted (o yüzden hem daha yavaş hem debugging daha zor). Aslında Mathematica tam olarak fonksiyonel bir dil de değil, kendi değimleriyle bir expressional language (zaten motto’ları da “everything is an expression”). Dilin bu kadar esnek olmasının ona kazandırdığı bir çok avantaj da var, yukarıda yazdığım Shifrin’in kitabında daha detaylı görülebilir.
  4. Mathematica stackexchange oldukça faydalı tartışmalar içeriyor! Günlük yarım saat çok oy almış sorular ve cevaplarına bakınmak ilerlemende çok verimli olabilir; yine ilgine göre aynı sitede yeni sorulara günlük bakabilir ve hoşuna gidenleri çözmeye çalışabilirsin!
  5. Mathematica’yı teorik fizik için bu kadar değerli kılan, sembolik hesaplama kabiliyeti ve matematiksel fonksiyon desteği! Wolfram’ın ilgili sitesinde Mathematica’da tanımlı fonksiyonlar ve bunların Mathematica’ca bilinen bütün özellikleri var. Örneğin bu sayfada Bessel function of the first kind’ın Wronskian’ının sağladığı diferansiyel denklem, ve bu denklemin Mathematica’da nasıl yazılabileceği var. Bu siteyi karıştırarak ve oradaki matematiksel bilgileri Mathematica ile kontrol ederek hem matematiğini hem de Mathematica bilgini geliştirebilirsin!